Kaj moraš vedeti, preden se odpraviš na potovanje po transsibirski železnici?

Kot pri vsakem potovanju je tudi pri tem treba najprej določiti traso, po kateri boste potovali. Jaz sem se odločila, da bom potovala na trasi med Moskvo in Pekingom, in to čez Mongolijo. Transsibirska železnica je zelo širok pojem, zato je dober potovalni načrt še toliko bolj pomemben.

Zidovi Kremlja v Moskvi | FOTO: Tadeja Magdič

Spodaj boste našli nasvete za potovanje po tako imenovani transmongolski trasi, ki je sicer ena od neštetih variacij transsibirske poti.

VIZA

Za vse tri države – Rusijo, Mongolijo in Kitajsko – je viza OBVEZNA, pogoji za pridobitev pa se vseskozi spreminjajo. Preden začneš načrtovati potovanje, se je treba nujno pozanimati na ambasadi ali veleposlaništvu, kaj točno zahtevajo od tebe, kakšni so pogoji za pridobitev vize, koliko časa traja izdelava in koliko prostora potrebuješ v potnem listu. Recimo, za rusko vizo potrebuješ vsaj tri ali štiri prazne liste, sicer ti je ne bodo izdali. Ali recimo, leto dni pred mojim potovanjem viza za Mongolijo sploh ni bila potrebna, saj si vse potrebno lahko uredil ob prihodu v državo. Ko sem se na pot odpravljala sama, pa je bila obvezna. Če na Kitajskem ne nameravaš ostati več kot tri dni oz. 72 ur, jo lahko urediš tudi ob prihodu.

Urejanja se je treba lotiti dovolj zgodaj, saj traja izdelava vize za vse tri države kar nekaj časa. Za Rusijo in Kitajsko jo lahko urediš v Ljubljani, za Mongolijo pa jo je možno urediti na Dunaju – potni list je treba fizično nesti ali s hitro pošto poslati na Dunaj. Jaz sem sier mongolsko vizo uredila ob prihodu na letališče v Ulan Batorju, vendar sem si pred tem uredila povabilo gostitelja oziroma agencije, s katero sem potovala po Mongoliji. Potem pa obstaja še ena možnost za ureditev mongolske vize. Če boste z vlakom potovali čez rusko mesto Ulan-Ude, jo lahko pred prečkanjem rusko-mongolske meje uredite tudi v migracijski pisarni v Ulan-Udeju.

VALUTE IN DENAR

Ker potuješ skozi tri različne države, to pomeni, da se soočiš s tremi povsem različnimi valutami in z veliko zmešnjave, kar se denarja in plačevanja tiče. Denar si je različen tako po videzu kot po vrednosti. Pred odhodom je treba zato nujno preračunati menjalne tečaje. Najbolje je, če si vse pretvornike zapišeš v potovalno beležko, saj tako vsaj okvirno poznaš menjalni tečaj in vrednosti bankovcev.

Mongolski tugrik

Valute posameznih držav in njihova menjalna vrednost v času pisanja tega članka in mojega potovanja:

Rusija (ruski rubelj): 1 € = 75,7 RUB
Mongolija (mongolski tugrik): 1 € = 3020 MNT
Kitajska (kitajski juan): 1 € = 7,8 CNY

Valute posameznih držav in njihova menjalna vrednost 5. januarja 2020:

Rusija (ruski rubelj): 1 € = 69,12 RUB
Mongolija (mongolski tugrik): 1 € = 3057,6 MNT
Kitajska (kitajski juan): 1 € = 7,7 CNY

Denarja nikoli ne menjajte v menjalnicah na letališču, ker je tam vedno NAJSLABŠI MOŽNI menjalni tečaj. Sama imam taktiko, da denar vedno dvignem na bankomatu (po možnosti na banki ali v zaprtem prostoru) ob prihodu na letališče. Tako mi ni treba skrbeti glede domače valute in njene menjave v Sloveniji. Če je nujno, zamenjam zgolj nekaj denarja v letališki menjalnici.

UPORABA BANČNIH KARTIC IN DVIGI NA BANKOMATIH (ATM)

O vseh državah, skozi katere potuješ, moraš nujno pred odhodom obvestiti svojo banko. Povsem mogoče je namreč, da bi ti banka zablokirala dvige oziroma da so države na tako imenovani črni listi. To pa posledično pomeni, da v dotični državi uporaba kartic (plačilnih, kreditnih, dvigi na bankomatih) ni mogoča ali pa je otežena. Kar se bankomatov tiče, recimo na otoku Olkhon, jih sploh ni, zato moraš imeti pri sebi nujno dovolj gotovine. Vedno je priporočljivo imeti pri sebi nekaj gotovine, saj je popolnoma varno, sicer pa v večini hostlov sprejemajo kartice.

VARNOST POTOVANJA

Varnost v vseh treh državah je zelo dobra. Povsod sem se počutila popolnoma varno, sama sem se sprehajala po ulicah, tudi ponoči, in nisem imela nikakršnih težav. Tudi na vlaku ne. Pogosto se pojavljajo vprašanja, kako varno je takšno potovanje za žensko popotnico, ki se na pot odpravi sama – a potovanje z vlakom je popolnoma varno za vsakogar! Vsak vagon ima svojo sprevodnico, ki pazi na mir in red in se je načeloma bojijo tudi moški. Ker je potovanje z vlakom za domačine najcenejše (mnogi si potovanja z letalom ne morejo privoščiti), z vlakom potuje veliko samskih žensk, moških, študentov in celo dijaki. Edina težava je znanje angleškega jezika. Večina Rusov namreč ne govori nobenega drugega jezika kot svojega. V Moskvi boste morda našli koga, ki govori angleško, na podeželju pa izjemno težko. Varna je tudi Mongolija, ki velja za deželo prijaznih in nasmejanih ljudi in se je kot taka tudi izkazala.

Pogled na sibirsko pokrajino z vlaka | FOTO: Tadeja Magdič

NAKUP VOZOVNICE ZA VLAK

Vozovnico lahko kupite tudi tik pred odhodom, zaradi cene je ni treba kupovati vnaprej. Sicer je morda poleti več gneče, a skrb, da ne bi dobili karte je povsem odveč. Obstaja namreč nešteto možnih kombinacij potovanj. Če ne poznate cirilice (tudi jaz je ne), boste morda imeli manjše težave pri nakupu vozovnice, saj so vsi podatki na njej v cirilici.

Tu imate dve možnosti: prva je, da vozovnico kupite na angleški strani in pri tem plačate nekaj provizije (lahko tudi nekaj deset evrov, odvisno od strani), druga pa, da za pomoč prosite kakšnega Rusa ali Rusinjo. Jaz sem se obrnila na receptorko v hostlu, ki mi je z veseljem pomagala rezervirati in plačati vozovnico. Pa še svetovala mi je glede trase in vrste vlaka.

Vozovnico za vlak sem kupila na spletni strani https://www.tutu.travel. Stran je v angleškem jeziku, nakup je enostaven, plačilo vozovnice pa je mogoče s kreditno kartico. Edino, kar je negativnega pri takšnem nakupu, je to, da pri nakupu plačate provizijo.

Vozovnica za vlak je v celoti zapisana v cirilici | FOTO: Tadeja Magdič

NAKUP LETALSKE VOZOVNICE

Kupila sem dve ločeni letalski vozovnici, in sicer iz Ljubljane v Moskvo in iz Pekinga do Benetk. V obe smeri sem letela z rusko letalsko družbo Aeroflot. Čeprav sem imela kar precej pomislekov glede varnosti, pa moram napisati, da je ta letalska družba v zadnjih letih doživela veliko posodobitev in je popolnoma varna. Letalska flota je prenovljena in moderna, postrežba pa zelo dobra. Priporočam!

V okviru potovanja sem imela organizirana še dva notranja leta – najprej sem letela iz Irkutska do Ulan Batorja, torej iz Rusije v Mongolijo, nato pa Ulan Batorja do Pekinga. V prvem primeru sem letela z družbo Aero Mongolia (cena leta je znašala 90 €), v drugem pa z MIAT Mongolian Airlines (cena leta je znašala 170 €). Z obema letoma sem bila zelo zadovoljna, je pa res, da je vozovnico možno dobiti po bistveno nižji ceni, kot sem jo plačala sama.

Naj napišem še to, da nobena od zgoraj omenjenih letalskih družb ni zahtevala dodatnega doplačila za check-in prtljago!

Na poti na otok Olkhon | FOTO: Tadeja Magdič

KDAJ POTOVATI?

Težko je reči, kateri letni čas je najbolj primeren za popotovanje z vlakom, ker je vsak od njih nekaj posebnega. Sama sem se odločila za jesen. Vsak letni čas ima svoj čar, zato je odločitev odvisna le od lastne želje. Poleti je gneča na vlakih zaradi vojakov, ki se vračajo domov. Pozimi so razgledi na pokrajino, pokrito z debelo snežno odejo, čarobni, je pa morda logistika malo bolj zahtevna. Pozimi je, recimo, Mongolija precej nedostopna, jahalni trekingi so veliko bolj zahtevni, na pot je treba vzeti veliko toplih oblek.

NAMESTITVE

Cene namestitev v hostlih se gibljejo med 10 in 15 € na noč, odvisno od osebnih zahtev. Spodaj so navedeni hostli, v katerih sem bivala med potovanjem, zraven podajam svojo oceno.

  • Moskva: Hostel Fasol***** (čist, prijazno osebje, izjemna lokacija, mirno)
  • Novosibirsk: Dostoyevski hostel*** (čist, srednje dobra lokacija, mirno)
  • Irkutsk: Roling Stone Hostel*** (čist, dobra lokacija, zelo priljubljen med popotniki)
  • Irkutsk: Hostel Baikaler**** (čist, dobra lokacija v centru mesta, mirno)
  • Khuzir, otok Olkhon: Olga’s rural hostel**** (čist, izjemno prijazno osebje, dobra hrana, slabo znanje angleščine, mirno)
  • Ulaanbaatar: Chuka’s guets house***** (čisto, dobra lokacija, prijazna lastnica, mirno)
  • Peking: Leo Hostel** (izjemna lokacija, strežejo dobro hrano, organizirajo dobre izlete, preveč ljudi, preveč glasno ponoči, ne preveč prijazni zaposleni)

Opomba: Ocene, ki jih navajam ob namestitvah, temeljijo na moji izkušnji s hostlom oziroma namestitvijo.

OSTALI KORISTNI NASVETI

1. Na Kitajskem imajo izredne omejitve, kar se tiče uporabe interneta. Družbena omrežja, kot sta Facebook in Instagram, so blokirana. Če jih želiš uporabljati, nujno potrebuješ VPN (virtual private network), ki si ga namestiš na pametni telefon.

2. Ko potuješ po Rusiji in Mongoliji, je najbolje kupiti njihovo lokalno SIM kartico. Je poceni in zdrži zelo dolgo, hkrati pa zagotavlja dosegljivost interneta praktično povsod po državi. Izjema je potovanje z vlakom, ko imaš dostop do interneta samo v okolici (velikih) mest, drugje ni signala.

3. Vizo za Mongolijo je treba nujno urediti pred vstopom v državo. Če je slučajno nimate, jo lahko uredite v ruskem mestu Ulan-Ude, skozi katerega pelje trasa transmongolske železnice. Pozanimati se je treba samo, kje je pisarna za urejanje vize in kdaj imajo uradne ure.